top of page

Kan tijdonafhankelijk werken de corona-burn-out voorkomen?

Door de coronacrisis is het digitaal, plaats- én tijdonafhankelijk werken bij bedrijven en overheidsinstanties waar dat eerst nog niet mogelijk was, versneld geïmplementeerd. Het succes daarvan is afhankelijk van hoe duidelijk en open er over dit onderwerp wordt gecommuniceerd, hoe goed medewerkers hierin worden ondersteund en welke afspraken er worden gemaakt.


Meer zelfstandigheid door thuiswerken

Tijdens de eerste lockdown is het thuiswerken redelijk snel geaccepteerd. Het moreel was hoog. En de extra vrijheid en het vervallen van de reistijd hebben er inmiddels voor gezorgd dat niemand er nog van uitgaat dat we straks weer fulltime naar kantoor gaan. Even ‘stiekem’ boodschappen doen, een wasje draaien of zelfs een rondje hardlopen in de baas z’n tijd. Uit het Nationale Management Onderzoek blijkt dat een kwart van de ondervraagde werknemers zegt op te bloeien door de zelfstandigheid die het thuiswerken met zich meebrengt. Ze vinden het prettig om hun eigen kantooruren te bepalen.


Burn-outs liggen op de loer nu grenzen tussen werk en privé vervagen

Maar nu de eindstreep verder uit het zicht raakt, komen ook de nadelen van thuiswerken nadrukkelijker in beeld. Doordat ineens altijd en overal gewerkt kan worden, hebben werknemers het gevoel altijd ‘aan te staan’. De grens tussen werk en privé is vervaagd. En nu tot overmaat van ramp buiten ook nog eens de blaadjes van de bomen vallen grijpen niet alleen de virussen, maar ook de herfst- en winterdepressies hun kans. Burn-outs liggen op de loer.

Vijf adviezen

Om corona-burn-outs te voorkomen doen werkgevers er dan ook verstandig aan hun werknemers intensiever te begeleiden op het gebied van plaats- maar vooral tijdonafhankelijk werken. Met behulp van de juiste coaching en techniek kan thuiswerken voor meer efficiëntie, meer productiviteit en een betere werk-privébalans zorgen. Ook in de donkere maanden van het jaar. Vijf tips:

1. Vrijheid: Geef medewerkers de vrijheid om zelf hun werkuren te bepalen, maar vooral ook de mogelijkheid om hun beschikbaarheid zichtbaar te maken voor collega’s. Een aparte thuiswerkmodule maakt heel eenvoudig zichtbaar wie er op welk moment aan het werk is. Het resultaat? Mensen worden niet meer gestoord in hun vrije tijd, waardoor er een duidelijkere scheiding tussen privé en werk ontstaat.

2. Techniek: Zorg ervoor dat naast de handige thuiswerkmodule medewerkers ook toegang hebben tot andere technieken waarmee ze vanuit huis optimaal kunnen functioneren.

3Afspraken: Maak duidelijke afspraken over de vrijheid die mensen kunnen nemen. Ben je er oké mee dat mensen ’s avonds werken in plaats van overdag? Maak hierover goede afspraken en laat het team maximaal aan dat proces meewerken. Het voordeel: de afspraken worden gedragen, want ze zijn gebaseerd op vertrouwen.

4. Verbinding: Juist nu is het belangrijk dat er veel persoonlijk contact is. Niet alleen tussen manager en werknemer, maar ook tussen collega’s onderling. Voorzie psychologische ondersteuning op een laagdrempelige manier en bied online coachingssessies aan.

5. Vitaliteit: Wees er alert op dat medewerkers ook thuis voldoende blijven bewegen. Is er een telefonisch overleg? Sla dan een keer videobellen over en doe de call tijdens een korte wandeling buiten. Een vitaliteitsprogramma kan medewerkers daarnaast ook thuis actief stimuleren om afwisselend zittend en staand te werken.


Straks in vijf simpele stappen weer terug naar kantoor

Om bedrijven te motiveren om hun medewerkers meer tijdonafhankelijk te laten werken, maakt TableAir het mogelijk dat onze speciale thuiswerkmodule al binnen vijf dagen aan het flexwerkplek-reserveringssysteem wordt toegevoegd. Eenmaal live hoeven de medewerkers enkel nog de werkdag te beginnen met inloggen, waarna zij in een prachtig vormgegeven overzicht meteen zien welke collega’s beschikbaar zijn en welke niet.


En mogen we straks weer mondjesmaat naar kantoor? Dan hebben we gelukkig nog altijd onze succesvolle #ReturnToWork-strategie. Door het volgen van vijf simpele stappen kun je zonder grote investeringen in tijd en geld het kantoor geleidelijk weer openen.


Wil je ook de voordelen van ons flexwerkplek-reserveringssysteem ervaren? Vraag dan nu een gratis demo aan. Duizenden bedrijven en overheidsinstanties gingen je al voor.

228 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page