top of page

Het aantal vierkante meter kantoorruimte per werknemer

Bij het ontwerpen of (her)indelen van kantoorruimte is het belangrijk om rekening mee te houden met hoeveel ruimte elke werknemer nodig heeft. Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het soort werk dat wordt gedaan, de indeling van het kantoor en de totale omvang van het bedrijf. In dit artikel gaat TableAir in op het aantal vierkante meter kantoorruimte dat nodig is per werknemer en geven we enkele richtlijnen voor het bepalen van de juiste hoeveelheid ruimte voor jouw organisatie.


ruimte per werknemer

Waar moet je rekening mee houden bij het plannen van kantoorruimte?


1. Het soort werk dat wordt gedaan

Het soort werk dat op kantoor wordt gedaan, kan een aanzienlijke invloed hebben op de hoeveelheid kantoorruimte die per persoon nodig is. Zo zal een kantoor dat voornamelijk bestaat uit bureaus en computers waarschijnlijk minder ruimte per persoon nodig hebben, dan een kantoor met een werkplaats. Of een kantoor waar veel samenwerking en interactie tussen werknemers nodig is, zal meer ruimte nodig hebben voor groepsvergaderingen.


2. De indeling van het kantoor

In een open kantoor is het makkelijker meer bureaus te plaatsen dan in een traditioneel kantoor met aparte, afgesloten ruimtes en/of privékantoren. Open kantoren maken vaker gebruik van gedeelde werkplekken en gemeenschappelijke ruimtes, in plaats van individuele werkplekken voor elke werknemer.


3. Grootte van het bedrijf

De grootte van het bedrijf heeft logischerwijs invloed op de hoeveelheid kantoorruimte. Een groter bedrijf heeft vaak meer ruimte per nodig voor extra werknemers, terwijl een kleiner bedrijf effectiever gebruik kan maken van gedeelde werkplekken bijvoorbeeld.


4. Voorkeuren van werknemers

Bij het indelen van kantoorruimte is het belangrijk rekening te houden met de wensen en behoeften van je medewerkers. Sommige werknemers geven misschien de voorkeur aan een meer open, collaboratieve werkruimte met flexplekken, terwijl anderen liever een gesloten, eigen kantoor hebben. Ook de balans van thuis en op kantoor werken is goed om in acht te nemen.


5. Het type meubilair

Het type meubilair dat op kantoor wordt gebruikt, kan ook van invloed zijn op de hoeveelheid kantoorruimte die per persoon nodig is. Door bijvoorbeeld compacte, ruimtebesparende meubels te gebruiken of multifunctionele bureaus, kunt u de beschikbare ruimte optimaal benutten.


6. De bedrijfscultuur

Sommige bedrijven geven de voorkeur aan een meer open, collaboratieve werkruimte om teamwerk en communicatie aan te moedigen, terwijl andere bedrijven waarde hechten aan individuele privacy en zich meer richten op afgesloten privékantoren.


7. Groei van het bedrijf

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de toekomstplannen en het groeipotentieel van de organisatie. Als je verwacht in de toekomst nieuwe werknemers toe te voegen, is het een goed idee om alvast extra ruimte toe te wijzen om toekomstige groei op te vangen.


Hoeveel kantoorruimte is er nu exact nodig per persoon?

Er bestaat natuurlijk geen pasklaar antwoord op deze vraag, maar er zijn naast bovenstaande tips wel enkele richtlijnen die kunnen helpen de juiste hoeveelheid ruimte te bepalen. Volgens de International Facility Management Association (IFMA) bedraagt de gemiddelde benodigde kantoorruimte per persoon ongeveer 14 tot 21 vierkante meter. Dit bereik is gebaseerd op de veronderstelling dat het kantoor voornamelijk bestaat uit bureaus en computers en dat de werknemers het grootste deel van hun werkdag zitten.


Als het kantoor echter extra voorzieningen of activiteiten bevat, zoals een werkplaats of kantine, of als de indeling van het kantoor meer open en collaboratief is, moet u misschien meer ruimte per persoon toewijzen. In deze gevallen is een goede vuistregel om te streven naar ongeveer 23 tot 33 vierkante meter per persoon.

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page