top of page

Wat verwachten werknemers van een modern kantoor?

Werkplekbeheer ict TableAir

Het moderne kantoor heeft het afgelopen decennia grote veranderingen ondergaan. Open ruimtes hebben traditionele hokjes vervangen, hybride en extern werken zijn de nieuwe norm geworden en technologie heeft onze manier van werken veranderd. Als gevolg daarvan hebben werknemers hogere verwachtingen van de werkplek en zijn extraatjes zoals gratis koffie en snacks niet genoeg om ze tevreden te houden. Met de opkomst van werken op afstand en de nadruk op werk-privé balans moeten moderne kantoren zich aanpassen aan de behoeften van zijn werknemers. 

Wat verwachten werknemers van een modern kantoor? Zijn dat dingen als flexibiliteit, comfort, technologie of carrièregroei? En hoe spelen deze verwachtingen een rol bij het creëren van een modern kantoor dat voldoet aan de verwachtingen van de werknemers van vandaag? TableAir legt uit.


Flexibiliteit is de key

Veel werknemers hechten grote waarde aan de balans tussen werk en privé, wat lastig kan zijn in een traditionele 9-tot-5-kantooromgeving. Flexibele werkregelingen, zoals werken op afstand of flexibele roosters, stellen werknemers in staat om werk en privé beter te combineren, wat leidt tot meer werktevredenheid, minder stress en zelfs meer productiviteit. Bovendien is het vandaag de dag bij veel banen mogelijk om het werk altijd en overal uit te kunnen voeren. Werkgevers die flexibele werkregelingen aanbieden, kunnen toptalent beter aantrekken en behouden. Daarnaast erkennen veel bedrijven ook andere voordelen van flexibele werkafspraken, zoals lagere overheadkosten en hogere productiviteit.


Kantoorruimtes waar samengewerkt kan worden

Op de moderne werkplek zijn werknemers op zoek naar een samenwerkingscultuur die openstaat voor het delen van ideeën. Daarnaast is het kantoor een ontmoetingsplek geworden waar samenkomen belangrijk is geworden. Alleen op je laptop werken kan thuis immers ook. Werkgevers kunnen samenwerking bevorderen door werknemers (afgesloten) ruimtes te bieden waar ze kunnen brainstormen en samenwerken. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe ideeën en oplossingen, waar de organisatie uiteindelijk van kan profiteren. En als werknemers toegang hebben tot ruimtes om samen te werken, zorgt dat voor efficiëntie dat weer kan helpen om projecten te versnellen en de algehele productiviteit te verbeteren. Er zijn verschillende gezamenlijke ruimtes mogelijk. Denk hierbij aan vergaderzalen, break-outruimtes en andere samenwerkplekken. Je kunt de grootte van de vergaderruimtes en benodigde apparatuur bepalen door de werkwijzen van je team te analyseren.

Technologie die efficiëntie bevordert

Werknemers hebben technologie niet alleen nodig om hun dagelijkse taken uit te voeren, maar ook om te communiceren met de rest van het team en vaak ook om de productiviteit te verbeteren. Technologie kan daarnaast helpen om de ervaring van werknemers te verbeteren. Door werknemers te voorzien van moderne, gebruiksvriendelijke software en hardware kan frustratie worden verminderd en het werk aangenamer worden gemaakt. Dit kan leiden tot meer werktevredenheid en een betere binding van werknemers. Er zijn verschillende soorten technologie die werknemers mogen verwachten van een modern kantoor. Het begint bij up-to-date computers en software, maar gaat verder met communicatie- en samenwerktools zoals projectmanagementsoftware, cloudopslag en gedeelde agenda’s. Ook hulpmiddelen voor het boeken van bureaus, vergaderzalen of parkeerplaatsen bieden werknemers flexibiliteit en voorkomen coördinatieproblemen.


Gezonde en duurzame omgeving

Werknemers brengen een aanzienlijke hoeveelheid tijd door op kantoor en verwachten veilig en ergonomisch te kunnen werken. Slechte voorzieningen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Werkgevers kunnen het risico hierop verminderen door een gezonde en stressvrije omgeving te bieden en een gezonde werkplek te bevorderen. Denk hierbij aan luchtkwaliteit, comfortabel en ergonomisch meubilair en een goede balans tussen werk en privé. Daarnaast staat duurzaamheid bij veel werknemers ook hoog op de agenda. Ze willen werken bij bedrijven die zich richten op duurzaamheid als onderdeel van hun bedrijfsstrategie, omdat het zin geeft aan hun werk. 


Persoonlijke groei, respect en een inclusieve cultuur

Er zijn ook zachte omstandigheden waar bedrijven rekening mee moeten houden. Werknemers vinden ruimte voor persoonlijke groei heel belangrijk. Als werknemers het gevoel hebben dat ze de mogelijkheid hebben om nieuwe vaardigheden te leren en hun carrière uit te bouwen, zullen ze zich eerder gemotiveerd en toegewijd voelen aan hun werk. Daarnaast is respect essentieel voor het opbouwen van positieve relaties op de werkplek. Duidelijke communicatie is de sleutel tot het bevorderen van respect. Wees beknopt en respectvol, stel duidelijke verwachtingen, geef feedback op een constructieve manier en vermijd negatief taalgebruik. Daarbij wordt het steeds belangrijker voor werkgevers om een inclusieve cultuur te bevorderen. Op deze manier kunnen werkgevers ervoor zorgen dat alle werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht ras, geslacht, seksuele geaardheid of andere persoonlijke kenmerken. Werknemers willen zich onderdeel voelen van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving en zullen daardoor eerder betrokken en gemotiveerd zijn. 


Heb jij al een modern kantoor?

De wereld verandert snel en dat geldt ook voor de werkplek. Hoe beter je begrijpt wat werknemers zoeken in een modern kantoor, des te beter kun je een omgeving creëren waar mensen graag komen werken.

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page