top of page

Effectief indelen van kantoorruimte: een kostenbesparing

Het optimaal benutten van kantoorruimte verwijst naar het efficiënt en effectief gebruiken van ruimte(s) binnen een faciliteit of werkplek. Hiermee kunnen bedrijven productiviteit maximaliseren en verspilling van ruimte en middelen minimaliseren. Volgens het laatste rapport Occupancy planning van JLL streeft 55% van de prominente vastgoedteams naar een bezettingsgraad van kantoorruimtes tussen 70-89%. De huidige gemiddelde bezettingsgraad in verschillende sectoren is echter ongeveer 60%. Het regelmatig monitoren en implementeren van slimme technologie kan inzicht geven in het gebruik van kantoorruimte. Het effectief indelen van kantoorruimte kan leiden tot kostenbesparingen, een hogere productiviteit en een verbeterde werkplekomgeving voor werknemers.


Na personeelskosten, is huisvesting vaak de grootste kostenpost van bedrijven. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke vierkante meter optimaal wordt benut. Door data te verzamelen over het ruimtegebruik op kantoor, kunnen bedrijven gebieden identificeren die onderbenut of overbenut zijn. Zo kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen over hoe ze ruimte en middelen effectiever kunnen toewijzen. Met slimme technologie, zoals sensoren en systemen voor het volgen van de realtime bezettingsgraad kun je inzicht krijgen in hoe ruimtes worden gebruikt. Bij veel ongebruikte vierkante meters kan een bedrijf besluiten om een kleiner kantoor te huren. Er kan ook worden gekozen om werkplekken opnieuw in te delen en het ruimtegebruik te verbeteren. Acties om het ruimtegebruik te verbeteren zijn het implementeren van flexibele werkafspraken, zoals het delen van bureaus of werken op afstand, wat de behoefte aan speciale werkplekken en kantoorruimte kan verminderen. Een andere aanpak is het implementeren van gespecialiseerde werkruimten, die ontworpen zijn om specifieke werkactiviteiten te ondersteunen.


De voordelen van het optimaliseren van kantoorruimte


1. Efficiënt gebruik van kantoorruimte kan leiden tot kostenbesparingen voor de organisatie. Ongebruikte of onderbenutte ruimte staat voor verspilling van middelen die elders beter kunnen worden ingezet. Door het gebruik van kantoorruimte te optimaliseren, kunnen organisaties hun vastgoedkosten verlagen en hun resultaat verbeteren.


2. Een goed ontworpen kantoorruimte kan de productiviteit van werknemers positief beïnvloeden. Door een ruimte te creëren die comfortabel en functioneel is en samenwerking bevordert, zullen werknemers eerder betrokken en productiever zijn. Daarnaast kan het optimaliseren van het gebruik van de ruimte afleiding verminderen en een meer gefocuste werkomgeving creëren, wat de productiviteit ook verder verbetert.


3. Het geeft meer flexibiliteit. Naarmate organisaties veranderen en groeien, kan ook hun ruimtebehoefte veranderen. Efficiënt gebruik van kantoorruimte stelt organisaties in staat om zich gemakkelijker aan deze veranderingen aan te passen. Door het gebruik van ruimte te optimaliseren, kunnen organisaties nieuwe werknemers, nieuwe teams of veranderende werkpatronen opnemen zonder dure renovaties of verhuizingen.


4. Efficiënt gebruik van kantoorruimte kan ook voordelen hebben voor het milieu. Als bedrijven hybride werken goed implementeren hebben ze vaak minder vierkante meters nodig. Door inzicht in het kantoorgebruik kunnen voorzieningen als verwarming en elektra ook beter worden afgestemd. Op deze manier kunnen organisaties hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Benieuwd hoe TableAir jou kan helpen met kostenbesparing op kantoorruimte? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag.

20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page